Engelli İstihdamını Güçlendirmek: İşbirlikçi Çözümler Çalıştayı 03 Nisan 2024, 08:59
27 Mart 2024 Çarşamba günü, ILO Türkiye Ofisinin Ankara’da düzenlediği “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi” kapsamında “Engelli İstihdamını Güçlendirmek: İşbirlikçi Çözümler Çalıştayı”na, SAHİM-SEN’i temsilen Engelliler Komisyon Başkanı Ayşe SARI katıldı.
Çalıştaya; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Birleşmiş Milletler ajanslarından; UN Women (BM Kadın Birimi) ve IOM (Uluslararası Göç Örgütü), Türkiye Barolar Birliği Engelli Hakları Komisyonu, Bursa Yıldırım Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, İstanbul Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul Galata Üniversitesi ve Atılım Üniversitesinden akademisyenler, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) ve Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarından; Türkiye Engelliler Konfederasyonu, Tohum Otizm Vakfı, Türkiye Down Sendromu Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Destekli İstihdam Derneği, Engelli Kadın Derneği, Ankara Engelli Hakları Federasyonu, Engelsiz Kariyer, Headline Diversity, Erişilebilir Herşey ve Eker ve özel sektör temsilcileri dahil 44 uzman katıldı.
ILO Türkiye Proje Müdürü Emily Harwit, açılış konuşmasında; “Kapsayıcı istihdam insana yakışır işin olmazsa olmaz unsurlarından biridir. Bugün bunun için neler yapabileceğimizi tüm karar veren, uygulayan ve bu kararlardan etkilenen taraflarla birlikte tartışmak için buradayız” dedi. ILO Genel Merkezi’nden Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Uzmanı Güler KOCA, çevrimiçi katılarak yaptığı konuşmada; uluslararası iş standartları bağlamında ILO sözleşmelerine ve Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’ne değinerek ayrımcılığa ve erişilebilirlik ve makul düzenleme arasındaki farka dikkat çekti. Toplu pazarlık sürecinin engellileri içermesi, toplumsal cinsiyet eşitliği, işyerinde hak savunuculuğu ve sosyal diyalog konularında sendikaların eğitim alması gerektiğine değinen KOCA, ILO Küresel İş ve Engellilik Ağı hakkında bilgi verdi. Komisyon Başkanımız SARI’nın, Engelli Hakları Komitesi’nin kaldırılmasını tavsiye ettiği halde 2022 yılında yönetmeliğinin yenilendiği “korumalı işyerleri” hakkında ne düşündüğünü sorması üzerine KOCA, korumalı işyerlerinin, yavaşça kaldırılması ve istihdamda ana akıma geçişin başlaması gerektiğini söyledi.
Engellilerin; açık iş gücünde, kendi seçtikleri işlerde çalışmalarını, iş ilanlarının verilmesinden, işe başlama, işi sürdürme, işten ayrılma halinde yeniden işe alınma ve kariyer gelişimi dahil tüm istihdam süreçlerinde, BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi, ILO sözleşmeleri ve tavsiye kararları dahil tüm uluslararası sözleşmelerin dikkate alınması gerektiğini savunan Ayşe SARI, çalıştayın “mevzuat düzenlemeleri” masasında yer alarak görüş ve düşünceleri ile katkı sağladı. SARI ayıca, çalıştayda ele alınan konuların, ILO’NUN 2003 yılında yayımlamış olduğu “Engelliler İçin İnsan Yakışır İş: Küresel Kalkınma Gündeminde Hakların Geliştirilmesi Belgesinde yer alan “İşyerlerinde Engelliliğin Yönetimi Stratejisi”nde açıklanan ilkeler olduğunu da vurguladı. Ayrıca, engellilikten etkilenmişlik söz konusu iken; engelli yakını olan çalışanların da özel olarak ele alınması gerektiğini ve ailevi sorumlulukları olan çalışanlar hakkında ILO tarafından bir sözleşme hazırlanmasını istediklerini ve 190 sayılı İşyerlerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanma sürecinin başlatılması gerektiğini de belirtti.
Çalıştayda, “mevzuat düzenlemeleri” ile birlikte; “istihdam politikaları ve teşvik”, “makul uyumlaştırma ve erişilebilirlik”, “toplumsal farkındalık ve algı” ve “eğitim, kapasite ve beceri geliştirme” masalarında yapılan tartışmalarda elde edilen bilgilerin sunumu sonrası, çalıştay sonuç raporunun ilerleyen günlerde katılımcılara gönderilerek son halinin verilmesine karar verildi ve çalıştay tamamlandı.
Betimleme: Çalıştay katılımcılarının yer aldığı fotoğraf var.
Betimleme: Ayşe SARI’nın, mevzuat düzenlemeleri masasında yapılan tartışmalardan elde edilen bilgileri sunduğunu gösteren fotoğraf.
Betimleme: Çalıştay gruplarının olduğu fotoğraf.
Fotoğraflar, https://www.ilo.org/ankara/news/WCMS_921451/lang--tr/index.htm sitesinden alınmıştır.
DIĞER HABERLER
-
Basında Biz 26.08.2024
26 Ağustos 2024, 14:55 -
Basında Biz 11.07.2024
11 Temmuz 2024, 14:55 -
Basında Biz 01.07.2024
01 Temmuz 2024, 11:57 -
Basında Biz 06.06.2024
06 Haziran 2024, 08:50 -
Basında Biz 23.05.2024
23 Mayıs 2024, 23:50 -
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
19 Mayıs 2024, 19:02 -
Engelliler Haftası 10.05.2024
12 Mayıs 2024, 12:17 -
Engelli İstihdamını Güçlendirmek: İşbirlikçi Çözümler Çalıştayı
03 Nisan 2024, 08:59 -
Sahimsen 27.03.2024
27 Mart 2024, 23:14 -
Basında Biz 27.03.2024
27 Mart 2024, 23:09